top of page

Ιωάννης Φετάνης

Demiurgic Workroom

Ο Ιωάννης Φετάνης γεννήθηκε στην Αθηνά την 26η Οκτωβρίου του 1983. Έχει σπουδάσει γραφιστική στον ΑΚΤΟ απ’ όπου αποφοίτησε το 2004 με τον τίτλο Bachelor of Arts (Ηonors) Degree στην Γραφιστική. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2007 αποκτώντας τον τίτλο Master of Arts in Design (Σχεδιασμός Στρατηγικής Οπτικής Επικοινωνίας) από το πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου. Από το 2004 μέχρι και σήμερα έχει εργαστεί τόσο σε διαφημιστικές εταρείες και δημιουργικά γραφεία όσο και σαν ελεύθερος επαγγελματιάς. Παράλληλα, συμμετέχει σε όμαδες σχεδιασμού επικοικωνίας πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως το Creative Action Network (USA), το TEDx και το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε ομάδες σχεδιασμού πολιτικής επικοινωνίας και σε εκθέσεις/ μπιενάλε γραφιστικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διακριθεί μεταξύ άλλων στα παρακάτω: Young Lions Hellas (Cannes Lions Advertising Festival), ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης), European Design Awards, Hiiibrand Awards 2015 (Nanjing, China), Good 50x70 (Milan Trienalle, Italy), Political Poster Show (Mons Trienalle, Belgium), Poster For Tomorrow (Paris Design Week) και Golden Bee (Moscow Global Biennale of Graphic Design), για αφίσες, λογότυπους και συσκευασίες.

Dogma

Ζητούμενο ήταν ο σχεδιασμός για την συσκευασία να μπορεί να aνταγωνιστεί αντίστοιχα προϊόντα παγκοσμίως και να έχει έναν μοναδικό, ξεχωριστό δικό του χαρακτήρα. Ξεκινόντας από τον περιέκτη, επιλέχθηκε ένας δωρικού ρυθμού, που διακρίνεται για τη λιτότητα και την αυστηρότητα του, ο οποίος χρωματίστηκε μαύρος, για λογους προστασίας του προϊόντος αλλά και για τους συμβολισμούς που έχει το ίδιο το χρώμα στην οπτική επικοινωνία. Για σύμβολο λογοτυπήθηκε, το δέλτα, αρχίγραμμα της ονομασίας της εταιρείας σε χρυσό χρώμα συμβολίζοντας το χρώμα και την άριστη ποιότητα του ελαιολάδου. Αποφασίστηκε να είναι πεζό, καθώς είναι μοναδικό - αφού υπάρχει μόνο στην ελληνική αλφάβητο - ευκολομνημόνευτο και αναγνωρίσιμο για την ελληνικότητά του, χωρίς να περιέχει παρωχημένες ελληνικές αναφορές. Αναγνώζοντας το πεζό δέλτα βλέπουμε ότι ο ομφαλός του γράμματος είναι μια σταγόνα. Έτσι, το σύμβολο απαντά κατευθείαν περί τίνος πρόκειται. Η τυπογραφία που επιλέχθηκε για το όνομα ειναι γεωμετρική - τύπου Futura - με ισόπαχους χαρακτήρες και το πρωτό τυπογραφικό στοιχείο είναι στα ελληνικά για λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Τέλος, το ξύλινο καπάκι έχει τυπωμένο το σύμβολο ενώ ο περιέκτης τοποθετείται μέσα σε ένα τσουβαλάκι, για να μας παραπέμπει στο δέντρο και στην διαδικασία της περισυλλογής των καρπών της ελιάς.

1920 minutes

Το survival kit για τους διαγωνιζόμενους του Designathon. Ενός διαγωνισμού 32 ωρών (1920’) για νέους σχεδιαστές. Ως πηγή έμπνευσης χρησιμοποιήθηκε ένα αντικείμενο ευρείας χρήσης, απαραίτητο και αναγκαίο για την υλοποίηση και αποτύπωση των ιδεών κάθε ανθρώπου και ειδικότερα κάθε σχεδιαστή. Το μολύβι, του οποίου η γραφιστική αποτύπωση μας έδωσε και το βασικό σύμβολο της ταυτότητας. Ταυτόχρονα, το σύμβολο ερμηνεύεται και ως φτερό το οποίο συνειρμικά οδηγεί στην ταχύτητα που απαιτείται για την εκπλήρωση των στόχων του διαγωνισμού. Επιπρόσθετα, η φόρμα που δημιουργείται αποτελεί το αρχίγραμμα D του ονόματος του brand. Χάριν του σχεδιασμού του παρέχει δυνατότητες, οι οποίες εξυπηρετούν τις απαιτούμενες εφαρμογές. Πιο αναλυτικά, τοποθετημένο οριζόντια είναι D και φτερό, σε 45º είναι ένα μολύβι σε χρήση, ενώ σε 90º είναι ένα όρθιο μολύβι. Το survival kit λοιπόν αποτελείται από ένα μολύβι και ένα sketchbook, τα οποία εμφανίζονται ως μια κλεψύδρα - αντίστροφη μέτρηση - ξεκινώντας από τα 1920 λεπτά που συμβολίζουν την έναρξη του σχεδιαστικού μέρους του διαγωνισμού και καταλήγουν στα 0 λεπτά όπου και τα μολύβια πρέπει να πέσουν κάτω και να σημανθεί το τέλος και η υλοποίηση της ιδέας. Από την μία χρησιμοποιώντας την ξύστρα για το μολύβι και από την άλλη τις κενές λευκές σελίδες του sketchbook οι διαγωνιζόμενοι διαχειρίζονται τον χρόνο των 32 ωρών για να αποτυπώσουν τις ιδέες τους με δύο μόνο υλικά για να αντεπεξέλθουν σε μία μόνο πρόκληση.

Επόμενη συμμετοχή
bottom of page