top of page

Γιάννης Γκίκας

Ο Γιάννης Γκίκας γεννήθηκε στο Κορωπί. Έχοντας σπουδάσει πληροφορική και βιομηχανικό σχέδιο, θέτει την λειτουργικότητα ως απαραίτητο χαρακτηριστικό των σχεδίων του όμως παράλληλα τον ενδιαφέρει και η συναισθηματική διάσταση της σχέσης προϊόντος-χρήστη. Αντιμετωπίζει τον σχεδιασμό σαν μια διαδικασία που αποσκοπεί στην ικανοποίηση αναγκών τόσο υλικών όσο και άυλων. Το 2009 το σκαμνί του Monarchy βραβεύτηκε με το red dot design award και German design award. Έχει σχεδιάσει προϊόντα για εταιρίες όπως η Feld (Βέλγιο), Miniforms (Ιταλία), Convex (Ελλάδα), Objekten (Βέλγιο), Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Biocidetech (UK), Paraschute (Gr). Έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Tree mill

Μια ζεστή μέρα του Ιουλίου στην Αθήνα και έχοντας ένας μηχανισμό μύλου πιπεριού πάνω στο γραφείο μου ψιθύρισα « Ώ έλατο» και να το αποτέλεσμα. Το Tree mill είναι ιδανικό για να δώσεις λίγη έξτρα γεύση στην χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα αλλά εκτός από αυτό είναι ένα χρηστικό αντικείμενο που με την σαν παιχνίδι αισθητική του θα μπορούσε να μείνει στο τραπέζι ή στον πάγκο της κουζίνα ακόμακαι όταν τα Χριστούγεννα περάσουν.

Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας ιδρύθηκε το 1857 για να καλύψει την ανάγκη της πόλης για δημόσιο φωτισμό και σημαδέψε την πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη της, υπήρξε η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και στην Αθήνα. Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην πόλη για σχεδόν 130 χρόνια. Ήδη από το 1883 διατυπώνονταν διαμαρτυρίες στο δήμο Αθηναίων για την κακή ποιότητα του φωταερίου, από την δεκαετία του ‘60 του επόμενου αιώνα, το εργοστάσιο υπολειτουργούσε, αφού η μορφή ενέργειας που παρήγαγε θεωρούνταν “ξεπερασμένη”. Το 1984 αναστάλθηκε η λειτουργεία του. Αιτία όχι μόνο η ρύπανση, που προκαλούσε, αλλά κυρίως λόγω η καθεαυτή τοποθεσία του στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στην Ακρόπολη. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά τη διακοπή λειτουργίας του στο διατηρητέο συγκρότημα κτιρίων εγκαινιάστηκε το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας, το βιομηχανικό μουσείο φωταερίου υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Με αφορμή τη λειτουργία του Μουσείου ξεκίνησε να λειτουργεί και το πωλητήριο του. Σκοπός του πωλητηρίου είναι η ενίσχυση του έργου των Ελλήνων βιομηχανικών σχεδιαστών έτσι ώστε να παράγουν σχέδια τους εγχώρια ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η εγχώρια παραγωγή είναι επιτακτική ανάγκη. Η πρώτη ανάθεση του μουσείου έγινε στον βιομηχανικό σχεδιαστή Γιάννη Γκίκα ο οποίος προσανατολίστηκε στον τομέα φωτισμού, αφού το εργοστάσιο του φωταερίου ιδρύθηκε πρωτίστως για να προσφέρει φωτισμό, αλλά και στην ιδέα του «παλιομοδίτικου» και «ξεπερασμένου», που όδηγησαν στην αναστολή της λειτουργίας του, σχεδίασε, τι άλλο, ένα κηροπήγιο, μια πηγή φωτισμού «παλιάς τεχνολογίας». Το Candlehandle κατασκευάζεται στην Ελλάδα από την ελληνική οικογενειακή εταιρία Convex που δραστηριοποιείται στο χώρο των ειδών κίγκαλερίας από το 1973.

Candlehandle

Monarchy

Το Monarchy είναι ένα σκαμνί με δυνατότητα κίνησης και στις δύο διαστάσεις καθώς και δυνατότητα περιστροφής . Ο σχεδιασμός της βάσης του αποτρέπει τις “ανατροπές” δίνοντας όμως ταυτόχρονα τη δυνατότητα στο χρήστη να ξεφύγει από την πλήξη της απόλυτης ισορροπίας. Το σκαμνί Monarchy είναι μια καλή επιλογή για κάθε περίπτωση που χρειαζόμαστε ένα βοηθητικό κάθισμα. Είναι σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει μεγάλη ελευθερία κίνησης στο χρήστη. Όταν π.χ θέλει να αλλάξει κατεύθυνση στο σώμα του μπορεί απλά να το κάνει περιστρέφοντας το Monarchy με τη δύναμη των ποδιών του. Όταν θέλει να προσεγγίσει ένα αντικείμενο το οποίο βρίσκεται λίγο πιο μακριά μπορεί να γείρει το σώμα του προς αυτό και το Monarchy θα ακολουθήσει την κίνηση. Πέρα όμως από αυτές τις πρακτικότητες το σημαντικό είναι ότι το Monarchy εκτονώνει τις εκφραστικές επιθυμίες του σώματός μας ενώ καθόμαστε. Σε καμία περίπτωση δε θα το συνιστούσα για να ανέβει κανείς πάνω του και να αλλάξει μια καμένη λάμπα... Βραβεία: Red dot design award 2010, German design award 2016

Sam loves Betty

Επιθυμία της εταιρίας ήταν ο σχεδιασμός συσκευασιών που καταδεικνύουν τα χαρακτηριστικά αυτά των προϊόντων και τα ξεχωρίζουν από την κατηγορία των εντομοκτόνων, προϊόντων που χρησιμοποιούνται αναγκαστικά και τα οποία αποφεύγουμε να έχουμε σε κοινή θέα. Η ιδέα για τον σχεδιασμό των συσκευασιών στηρίχτηκε σε αποφάσεις πάνω σε μια σειρά παραμέτρων. Οι παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη ήταν η φόρμα, το μοτίβο και η υφή.  Όσον αφορά στην φόρμα επιλέξαμε μια φόρμα δύο ζωνών-λειτουργιών. Η μία ζώνη χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση της πληροφορίας(λογότυπο, συστατικά, γραφική αναπαράσταση εν τόμου κτλ). Η δεύτερη ζώνη χρησιμοποιείται για την επικοινωνία της φυτικής προέλευσης αλλά και του γεγονότος ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο προϊόν υψηλής τεχνολογίας. Όσον αφορά στο μοτίβο, χρησιμοποιήθηκε και στις δύο ζώνες. Μετά από εκτενή έρευνα επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε μοτίβα τα οποία προέρχονται από εργόχειρα- κεντήματα παρουσιασμένα με έναν πιο σύγχρονο ψηφιακό τρόπο. Στην πρώτη ζώνη με τον τρόπο αυτό και με τεχνική εκτύπωσης παρουσιάζονται τα έντομα τα οποία καταπολεμούνται από το κάθε προϊόν έτσι ώστε ο καταναλωτής να ενημερώνεται περί τίνος πρόκειται αλλά με έναν όχι αποκρουστικό τρόπο(π.χ. γραφική λεπτομερής αναπαράσταση μιας κατσαρίδας). Στη δεύτερη ζώνη επιλέχτηκε ένα φυτικό μοτίβο παρουσιασμένο με έναν σύγχρονο τρόπο, αναφορά στη φυτική προέλευση και την υψηλή τεχνολογία του αλλά και παράλληλα συμβάλλοντας στην αισθητική αναβάθμιση της συσκευασίας. Όσον αφορά στην υφή θελήσαμε να προσδώσουμε στην συσκευασία μια επιπλέον εμπειρία για το λόγο αυτό το μοτίβο της δεύτερης ζώνης αναπαρίσταται με τρόπο ανάγλυφο.

bottom of page