top of page
logo-GDGE.png

Αριστοτέλης Μπαράκος

Ο Αριστοτέλης Μπαράκος γεννήθηκε το 1984 στο Μόναχο, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε ένα ιδιαίτερα δημιουργικό οικογενειακό περιβάλλον εξειδικευμένο στον χώρο της υψηλής ραπτικής. Το 2009 ξεκινά σπουδές στην Αθήνα, διοχετεύοντας το πάθος του για δημιουργία στον βιομηχανικό σχεδιασμό και εργάζεται ως τεχνίτης στον χώρο των ειδικών κατασκευών. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του το 2013, ξεκινά συνεργασίες με μικρές και μεγαλύτερες εταιρείες καθώς και startups στην Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ παράλληλα συνεχίζει να πειραματίζεται και να αναπτύσσει το δικό του έργο. Κύριος άξονας στην διαδικασία σχεδιασμού του είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Χρησιμοποιεί ως εργαλείο την έρευνα και την παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, καθώς και τα ποικίλα συναισθήματα που δημιουργούνται στους ανθρώπους στην πορεία της καθημερινότητας τους. Με στόχο την δημιουργία αισθητικά άρτιων αλλά και βιώσιμων προϊόντων μαζικής παραγωγής, δίνοντας έμφαση στην διερεύνηση των μεθόδων παραγωγής και για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Η συνειδητή επιλογή να μην εστιάζει σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα και να δοκιμάζει συνεχώς καινούργια πράγματα, έχει ως αποτέλεσμα το φάσμα των προϊόντων που έχει σχεδιάσει να εκτείνεται από κεραμικά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης έως συσκευές υψηλής τεχνολογίας. Τα έργα του έχουν βραβευθεί σε διεθνώς αναγνωρισμένους διαγωνισμούς, όπως τα Α΄ Design Awards, τα IDA και το iF Design Award το 2017 και έχουν εκτεθεί σε διεθνείς εκθέσεις και design festivals ανά τον κόσμο. Το 2014 βραβεύθηκε από το περιοδικό OTTAGONO ως Future Talent.

Pebble Pot Family

Εμπνευσμένη από τις φόρμες των βότσαλων, που δημιουργούνται μέσω της μακροχρόνιας λείανσης τους μέσα στο νερό και την επίδραση μικροοργανισμών στις επιφάνειές τους, η σειρά κεραμικών γλαστρών φέρει πάνω της την οικεία αίσθηση που προκαλούν τα βότσαλα στον άνθρωπο. Παίζοντας με την υφή της λειασμένης πέτρας και το παράδοξο της ζωής που ξεφυτρώνει μέσα από τις τρύπες που έχουν στην πάνω επιφάνειά τους, αποτελούν ιδανικά δοχεία για μικρά φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Είναι κατασκευασμένες από κεραμικό κονίαμα stoneware, ψημένο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και έχουν λειανθεί με ειδικές τεχνικές κάτω από νερό, ώστε να επιτευχθεί η απαλή και πορώδης υφή που έχουν τα βότσαλα.

Two Way Watering Pot

Το Two way watering pot συνδυάζει την χρηστικότητα και τις αισθητικές αξίες σε μία καθημερινή τελετουργία όπως είναι η περιποίηση των φυτών στο σπίτι. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα δύο τρόπων ποτίσματος, την συνεχή ροή από την μία πλευρά και την βροχούλα από την άλλη που έχουν ανάγκη ορισμένα είδη φυτών. Οι εργονομικές προδιαγραφές του αντικειμένου αντιμετωπίστηκαν με γλυπτική διάθεση, ενσωματώνοντάς σε μια απαλή οργανική φόρμα τις χρηστικές ανάγκες ενός ποτιστηριού, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν διακοσμητικό αντικείμενο ή δοχείο για λουλούδια. Σχεδιάστηκε με γνώμονα την μαζική παραγωγή, με χυτή πορσελάνη μέσα σε καλούπια και πλέον παράγεται σε μία από τις παλαιότερες περιοχές παραγωγής πορσελάνης στον κόσμο το Jingdezhen, στην Κίνα για την VALSER Inc.

To Stirrer είναι ένας αναδευτήρας σχεδιασμένος για επαγγελματική χρήση. Η ομάδα, συνδυάζοντας το design με την εμπειρία επαγγελματιών στον χώρο του Bartending, εστίασε στην άνεση χρήσης του αναδευτήρα, σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό επαγγελματικό κλάδο, και στην ποιότητα κατασκευής του τελικού προϊόντος. Η φόρμα του δανείζεται στοιχεία προϋπαρχόντων στοιχείων που απαντώνται σε αντίστοιχα εργαλεία, καινοτομώντας σχεδιαστικά, με στόχο να αναδείξει την θεατρικότητα του επαγγέλματος του bartender. Οι συμμετρικά περιστραμμένες άκρες του βοηθούν στην αποτελεσματικότερη ανάδευση των συστατικών ενός cocktail με τον πάγο σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόπο. Είναι κατασκευασμένο από χειρουργικό ατσάλι, ενώ η ειδική επίστρωση στην επιφάνεια του το προστατεύει, αφήνοντας το αναλλοίωτο στις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες χρήσης του.

The Stirrer

bottom of page