top of page

Λευτέρης Τσαμπικάκης

Ο Λευτέρης Τσαμπικάκης κατάγεται από την Ρόδο και σπούδασε σχεδιασμό στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Σύρο, απ’ όπου αποφοίτησε το 2013. Αφού εργάσθηκε αρχικά στον χώρου του επίπλου και των φωτιστικών συνέχισε ως ανεξάρτητος βιομηχανικός σχεδιαστής και συνεργάζεται με εταιρίες και επιχειρήσεις για τον σχεδιασμό προϊόντων. Με έδρα το νησί της Ρόδου δραστηριοποιείτε σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Ως υπέρτατο σκοπό των σχεδίων του θεωρεί την πρωτοτυπία, αναφερόμενος είτε στην λειτουργία και τον τρόπο χρήσης είτε στην αισθητική. Θεωρεί τον σχεδιασμό ως μια διεργασία κατανόησης και πειραματισμού με τελικό σκοπό την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών.

 

Η δουλειά του έχει προβληθεί και βραβευθεί διεθνώς με βραβεία:

•Red Dot Award 2016

• Red Dot Honourable Mention 2015

• Silver International Award

• A Design Award

Απατηλό σκαμπό

Illusive stool 

Το σκαμπό “Illusive” είναι εμπνευσμένο από τον περίεργο κόσμο της κβαντομηχανικής και την απατηλή φύση των υποατομικών σωματιδίων. Πιο συγκεκριμένα, η έμπνευση για την φόρμα του προήλθε από την κλασσική αναπαράσταση της δομής του ατόμου, όπου δείχνει την τροχιά των ηλεκρονίων γύρω από τον πυρήνα. Η δομή του αποτελείται από έναν συνδυασμό βασικών γεωμετρικών σχημάτων που δημιουργούν την ψευδαίσθηση μιας παγωμένης κίνησης, σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Η εντυπωση που δίνει εξαρτάται κάθε φορά από την οπτική γωνία αλλά και τον παρατηρητή καθώς, μπορεί να προκαλέσει πολλούς διαφορετικούς συνειρμούς που παραπέμπουν σε τροχιές σωματιδίων, την υδρόγειο ή τρία τεμνόμενα δρεπάνια. Το συγκεκριμένο έργο ήταν μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η αρχέτυπη μορφή του σκαμπό και να εξερευνηθούν νέες δυνατότητες, χρησιμοποιώντας όμως παραδοσιακά υλικά και κοινές μεθόδους παραγωγής.

To Illusive Stool παράγεται και διανέμεται από την πορτογαλική εταιρεία Two.Six σε συνδυασμό υλικών που περιλαμβάνει πόδια από ξύλο φλαμουριάς, μεταλλικό μαύρο σκελετό και λευκό κάθισμα.

Το φωτιστικό γραφείου Magnetosphere έχει ως πηγή έμπνευσης δυο από τις θεμελιώδεις δυνάμεις που διέπουν την λειτουργία του σύμπαντος, τον ηλεκτρομαγνητισμό και την βαρύτητα. Το σχέδιο ενσωματώνει την ιδέα ότι τα πάντα εφάπτονται στην επιφάνεια της γης και μπορούν να κινηθούν ελεύθερα λόγω της βαρύτητας αλλά, σε αυτή την περίπτωση, γίνεται χρήση του μαγνητισμού. Σκοπός του έργου ήταν να σχεδιαστεί ένα φωτιστικό απλό, λειτουργικό, εύχρηστο, εργονομικό αλλά και ευχάριστο στην χρήση. Η βάση του φωτιστικού είναι μια μεταλλική σφαίρα και ο βραχίονας του αποτελείται από μία ξύλινη σφαίρα, έναν ανοξείδωτο σωλήνα και έναν ξύλινο δίσκο ο οποίος περιέχει μια πλακέτα Led. Στο κάτω μέρος της ξύλινης σφαίρας υπάρχουν μαγνήτες ώστε ο βραχίονας να μπορεί να κινηθεί και να περιστραφεί εύκολα σε ολόκληρη την επιφάνεια της μεταλλικής σφαίρας.

Η ξύλινη σφαίρα στο πίσω μέρος του βραχίονα λειτουργεί σαν εργονομική λαβή με την οποία ο χρήστης μπορεί να χειριστεί το φωτιστικό και να του δώσει τον εκάστοτε επιθυμητό προσανατολισμό.

Magnetosphere

Desk Lamp

bottom of page